Je bent goed bezig met je voeding, maakt verstandige en gezonde keuzes en probeert junk- en fastfood zo veel mogelijk te vermijden, maar dan komt er plots een kaper op de kust. Familie of vrienden vragen je om mee te gaan uiteten. Op restaurant gaan is leuk en gezellig, maar het zorgt er ook al gauw voor dat je te veel gaat eten en op het einde van de avond met een opgeblazen buik in de zetel ploft. Moet je daarom dit soort leuke uitjes afslaan? Nee hoor! Lees even verder voor wat eenvoudige tips.
1. Wees zuinig met alcohol
De beste keuze die je kan maken op vlak van drank is uiteraard gewoon water. Je krijgt al meer dan voldoende calorieën binnen met je uitgebreide gangenmenu. Daar bovenop ook nog calorieën drinken, is zonde. Voor sommige mensen is alcohol bij een restaurantbezoek echter onmisbaar. Kan je echt niet zonder? Kies dan bewust en spreek vooraf met jezelf af om niet meer dan 2 glazen te drinken. Geniet van dat ene (of twee) glaasje en vul verder aan met water.
Je moet ook weten dat alcohol de eetlust opwekt (waardoor je waarschijnlijk meer zal eten) en ‘lege’ calorieën bevat. Dat betekent dat je lichaam aan die calorieën verder niets heeft: je krijgt geen voedingsstoffen binnen. Alcohol bevat 7 calorieën per gram: hoe meer alcohol er dus in een drankje zit, hoe meer calorieën. Hieronder even enkele voorbeeldjes:
– een pintje bier (flesje Jupiler): 112 kcal
– 1 glas droge witte wijn of rode wijn: 84 kcal
– 1 glas zoete witte wijn: 120 kcal
– een trappist: 231 kcal
– 1 glas champagne: 76 kcal
– 1 klein glaasje jenever: 69 kcal
2. Kies bewust
Vaak gaat het op restaurant zo: aperitiefje, voorgerecht, hoofdgerecht en afsluiten met een dessert. Logisch dat je veel te veel calorieën naar binnen speelt. De bedoeling is dus dat je gaat kiezen: voorgerecht + hoofdgerecht OF hoofdgerecht + dessert, maar dus niet alle 3. Je kan er ook voor kiezen om als hoofdgerecht een voorgerechtje te nemen. Dan heb je sowieso een kleinere portie binnen.
3. Vertrek niet met een lege maag
Sommige mensen gaan bewust overdag zo weinig mogelijk eten als ze weten dat ze ’s avonds op restaurant gaan. Dat kan ertoe leiden dat je zo veel honger hebt dat je te veel te snel gaat eten. Zorg er dus voor dat je niet helemaal uitgehongerd toekomt op restaurant, maar dat je vooraf een kleine snack eet. Bijvoorbeeld een stukje fruit of een potje yoghurt.
4. Vermijd vette gerechten
Gefrituurd voedsel (frieten, aardappelkroketten, kaaskroketten, garnaalkroketten…) bevat uiteraard enorm veel calorieën. Op restaurant kan ook een roomsausje of kaassaus enorm lekker zijn, maar we eten er al snel te veel van. Kies liever voor een mager gerechtje, of je kan ook je frietjes delen met iemand als je er toch echt zin in hebt.
Vraag dat ze de saus apart serveren zodat je zelf kan kiezen of je er al dan niet van eet, en zodat je dan ook zelf de hoeveelheid kan bepalen.
5. Skip het brood
In de meeste restaurants wordt er standaard een mandje brood op tafel gezet. Erg lekker met zo’n mespuntje échte boter. Maar opnieuw, hier eet je al snel te veel van en de calorieën tikken aan. Blijf dus best van dat brood af..
6. Versnaperingen bij het aperitief
Ook nootjes en chips die bij de aperitief geserveerd worden laat je best aan je voorbijgaan. Zo bespaar je calorieën én zal je meer van je hoofdgerecht genieten.
7. Plan vooraf
Het is altijd gemakkelijker om je aan je plan te houden als je goed voorbereid bent. Sommige restaurants zetten hun menukaart op hun website. Check dit even voordat je er naartoe gaat. Zo heb je al een idee van wat ze serveren of kan je zelfs al bepalen wat je gaat bestellen.
8. Het dessert
Als je buikje al rond gegeten is, kies je best voor een licht dessert. Bestel dan bijvoorbeeld een koffie met een koekje. Sorbetijs is ook een lichte keuze, maar als je liever roomijs eet, kan je bijvoorbeeld een kinderijsje bestellen. Zo’n coupe met 3 bollen is toch overdreven en geef toe: de eerste paar happen zijn subliem, maar naarmate je coupe vordert, ben je eigenlijk alleen maar aan het eten om het op te krijgen. Sommige restaurants serveren ook fruitsalade.
Heb je toch echt zo uitgekeken naar een uitgebreid dessert? Zorg dan dat je hoofdgerecht iets licht is. Gegrild vlees, gestoomde vis, een salade… Het komt in principe neer op OF-OF en niet EN-EN. Je kan eten wat je lekker vindt, je kan gewoon niet ALLES eten wat je lekker vindt.
9. Geen verplichtingen
Voel je niet verplicht om je bord helemaal leeg te eten. De porties op restaurant zijn meestal veel te groot. Luister naar je lichaam en stop wanneer je vol zit. Aangenaam vol bedoel ik dan, niet misselijk vol. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat je ook niet te snel mag eten, anders voel je te laat dat je eigenlijk al voldaan bent. Dat verzadigingssignaal kan zo’n 20 minuten op zich laten wachten. Geniet dus van je maaltijd en eet rustig.
10. Wat nadien?
Gisteren te veel gegeten, vandaag dus maar besparen… Ja en neen. Het kan zeker geen kwaad om de dag erop wat lichter te eten. Dat zou ik zelfs aanraden: eet je dagelijkse portie groenten en fruit, schakel magere of halfvolle melkproducten in. Maar probeer niet te veel te compenseren door bijvoorbeeld alleen maar op groenten te leven die dag. Val terug in je normale (maar gezonde!) routine. Als je zo nu en dan uit eten gaat, kan dat helemaal geen kwaad. Het is pas als je je systematisch laat gaan op restaurant dat je gewicht er nadelen van zal ondervinden.