Momenteel ontvangen wij in de praktijk geen nieuwe cliënten, zet jezelf op de wachtlijst. Dan nemen wij contact op van zodra er plaats beschikbaar is in de agenda.
Wil je graag meteen aan de slag? Dan kan je ook terecht in ons online traject Master Your Lifestyle.

Blog

5 feiten en fabels over voeding

Over voeding lees en hoor je heel veel. Zo veel dat je uiteindelijk niet meer weet wat waar is en wat niet. Je ziet door het bos de bomen niet meer, en dat is heel begrijpelijk. Je wordt namelijk gebombardeerd met allerlei info over voeding op sociale media, internet, tijdschriften, televisie…

Het is aan ons, diëtisten, om feiten te onderscheiden van mythes door ons te baseren op degelijk wetenschappelijk onderzoek. Ik zeg degelijk, want niet ALLE wetenschappelijk onderzoek is op zo’n manier uitgevoerd dat de resultaten van toepassing zijn op de mens, op de bevolking. Als je dus iets leest waar bij staat ‘gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek’, dan moet je eigenlijk altijd controleren wie dat onderzoek heeft uitgevoerd, waar, wanneer, hoe… Maar als je daar niets van kent of niet mee bezig bent, dan is dat niet eenvoudig.

Lees hieronder 5 stellingen die of feit, of fabel zijn.

1 Elke dag een kwartier in de zon en je maakt voldoende vitamine D aan

FEIT

In onze huid zit een stofje genaamd 7-dehydrocholesterol. Onder invloed van de UV-stralen in zonlicht wordt dit omgezet in het werkzame vitamine D3. Voor voldoende aanmaak is een dagelijkse blootstelling van 15-30 minuten nodig van hoofd en handen, het beste ergens tussen 11.00u en 15.00u.

UV-stralen worden tegen gehouden door glas; achter het raam zal er dus geen vitamine D aangemaakt worden.

Maak je ook vitamine D aan als je onder de zonnebank gaat? Nee, normaal gezien niet of onvoldoende. Er zijn namelijk 2 types UV-straling -> UV-A en UV-B.
UV-B zorgt voor aanmaak van vitamine D, terwijl een zonnebank voornamelijk werkt met UV-A.

2 E-nummers zijn onveilig, ook al zijn ze goedgekeurd.

FABEL

E-nummers zijn toevoegingen aan voedingsmiddelen die de smaak, houdbaarheid, textuur of kleur van voedingsmiddelen verbeteren. Hulpstoffen. Ze zijn de best onderzochte ingrediënten van levensmiddelen. Ze worden ook pas goedgekeurd als er een ADI is vastgesteld: een aanvaardbare dagelijkse inname.

Onveilige stoffen worden simpelweg niet toegestaan. Stoffen die erom bekend staan dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, zijn sowieso verboden. Goedgekeurde E-nummers worden continu gemonitord waardoor er voortdurend herevaluaties zijn.

3 Natuurlijke zoetstoffen, zoals Stevia, zijn beter dan kunstmatige zoetstoffen.

FABEL

Veel mensen denken dat wat uit de natuur komt per definitie beter is. Dat is zeker niet altijd het geval. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof, Stevia is afkomstig van een plantje. Toch werd Stevia pas enkele jaren geleden goedgekeurd in Europa, na vele onderzoeken; het Stevia-plantje is namelijk een wilde plant, en wilde planten kunnen ook giftig zijn.

Ook kan de zoetstof Stevia niet onder een bewerking in het laboratorium uit. Het moet uit de plant worden geïsoleerd. Bovendien heeft Stevia, net zoals aspartaam, een E-nummer.

4 Suiker past in een gezonde levensstijl.

FEIT

Veel voedingsmiddelen hebben van nature suiker in zich, denk maar aan fruit en melkproducten. Deze voedingsmiddelen zijn heel voedzaam en leveren naast suiker ook vitaminen, mineralen, vezels… Het probleem is eerder dat er in veel producten toegevoegde suikers zitten; koek, snoep, frisdrank. Met andere woorden, voedingsmiddelen die meestal weinig andere voedingsstoffen leveren.

5 Van alcohol word je dik.

FEIT + FABEL

Elke alcoholische consumptie telt mee voor de energie-inname: per gram levert alcohol 7 kcal. Een standaard glas bier bevat zo’n 100 kcal. Als je veel alcohol drinkt, krijg je dus navenant veel energie binnen. Bovendien gaat het om vloeibare calorieën die minder verzadigend werken. Te veel alcohol kan dus leiden tot vetopslag.

Opgelet, bij vrouwen is er een duidelijk verband gevonden tussen alcoholconsumptie en de kans op het ontstaan van borstkanker.

Delen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten