Er zijn 101 dingen die je kan doen/veranderen om wat gewicht kwijt te raken of om een betere levensstijl na te streven, maar deze tip is ongetwijfeld een hele belangrijke, namelijk: planning!
Je kan hele goede voornemens hebben, maar als je niet in je hoofd of op papier of in je koelkast op voorhand plant wat je ongeveer gaat eten, dan raak je heel gemakkelijk van de rails af en eet je al gauw iets omdat je erge honger hebt, of omdat er niets degelijks in huis is, of omdat je in de stad geen gezonde maaltijd vindt… Daarom geef ik je een aantal tips over hoe je succesvoller gewicht kan verliezen door te plannen.
Maaltijden en tussendoortjes
De warme maaltijd
Een eerste belangrijk punt is je warme maaltijd. Heel wat mensen koken ’s avonds wanneer ze thuiskomen van hun werk voor hun hele gezin, maar moeten de dag zelf nog bedenken wat ze gaan klaarmaken én nog boodschappen gaan doen. Hier loopt het al fout: stap de supermarkt binnen na je werk, met een lege maag, op zoek naar eten. Ja dan koop je voornamelijk dingen die heel lekker maar ook heel calorierijk zijn. Niet doen dus. Bepaal 1 of 2 dagen per week waarop je zelf (of met je hele gezin) bespreekt wat er op het menu staat. Zorg dat die warme maaltijd altijd bestaat uit:
- een bron van koolhydraten: aardappelen, pasta, rijst, quinoa, couscous…
- een bron van eiwitten: vlees, vis, gevogelte, ei of een vleesvervanger
- een grote portie groenten
Heel leuk om ook te doen is themadagen opstellen: maandag Italiaans, dinsdag Oosters, woensdag typisch Belgisch enzovoort…
Tip: Ze verkopen in bepaalde winkels (bijvoorbeeld Action) van die leuke whiteboards waarop je je menuplanning kan maken.
Ontbijt, lunch en tussendoor
Je hoeft niet tot in detail te bepalen wat je op welke dag zal eten, maar toch een soort van keuzelijstje maken. Bepaal voor jezelf wat je graag eet als ontbijt en welke combinaties je kan maken, bijvoorbeeld havermout met fruit, platte kaas, muesli, eieren… Doe dit ook voor de lunch, bijvoorbeeld volkoren brood, beleg, minarine, rauwkost…
En voor je tussendoortjes. Dit is voor veel mensen cruciaal. Misschien neem jij nooit tussendoortjes, dat is oké, maar als je toch de neiging hebt om tussendoor iets te eten dan zorg je er uiteraard best voor dat dat gezonde en voedzame dingen zijn. Bijvoorbeeld yoghurt of platte kaas, vers fruit, rijstwafels met beleg… Maak ook hier een lijstje van.
Boodschappenlijst
Je weet nu wat je ongeveer gaat eten. Nu is het tijd om een boodschappenlijstje te maken. Als je gewoon de supermarkt binnen stapt met je boodschappenlijstje in je hoofd dan vergeet je sowieso enkele dingen en daar bovenop koop je waarschijnlijk ook dingen die je niet van plan was te kopen. Maak dus een lijstje en probeer daar zo min mogelijk vanaf te wijken.
Tip: er zijn handige boodschappenlijstjes te vinden waarbij je al je boodschappen mooi kan ordenen per categorie: http://charlies-kitchen.nl/boodschappenlijst/
Planning is key
Zo’n planning volgen in je dagelijkse routine is meestal niet moeilijk. Hoe meer structuur, hoe beter. Maar je gaat al eens op restaurant, een dagje shoppen, een dagje naar zee, naar de bioscoop… en dan wijk je al gauw van je planning af. Een aantal tips…
– als je op restaurant gaat, kan je altijd eens op voorhand kijken of er een website is waar de menukaart op staat. Probeer vooraf al een verstandige keuze te maken. Als je in het restaurant met een hongerige maag zit te wachten op de menukaart ga je vaker voor een minder gezonde, calorierijke maaltijd kiezen. Voor meer slanke tips voor op restaurant, neem even hier een kijkje.
– als je een dagje gaat shoppen verlies je al gauw veel tijd met ergens iets te gaan eten + je geeft extra geld uit. Maak zelf je lunch klaar en zet je ergens op een bankje. Zo heb je meer tijd én meer geld om te shoppen ?
– ga je een dagje naar een stad of naar de zee? Online vind je gegarandeerd aanbevelingen qua eetgelegenheden. Kijk al eens rond of er iets tussen zit voor jou (met je doelen in je achterhoofd) zodat je niet de eerste de beste pizzeria moet binnenstappen.
– neem altijd handige tussendoortjes mee in je handtas. Een handvol noten, een appel of banaan of een zelfgemaakte reep zijn perfect hiervoor. Als je honger hebt, kan je gewoon hiernaar grijpen in de plaats van een muffin bij de Panos te gaan halen.
– zondag-bakdag: ik kies één dag per week (daarom niet altijd op zondag) waarop ik 1 of 2 receptjes maak, meestal een soort van cake of wafels. Die bewaar ik dan in de koelkast of in de diepvries zodat ik altijd een gezond tussendoortje voor handen heb.
– de avond op voorhand: plannen doe je natuurlijk op voorhand, niet de dag zelf. Bedenk je dus wat je de dag erop gaat doen en op welke tijdstippen je zou moeten eten terwijl je niet thuis bent (want thuis zijn alle gezonde dingen normaal gezien voor handen). Een hele dag op het werk zonder dat je iets van eten bij hebt bijvoorbeeld, dat is om problemen vragen. De koekjesautomaat is vaak net om de hoek… Leg vast wat je wanneer gaat eten en leg ook alles al klaar. Heb je morgen een drukke dag? Volg dan de volgende stappen:
Stap 1: wat heb ik nodig?
- ontbijt
- tussendoortje 1
- middageten
- tussendoortje 2
Stap 2: hoe ga ik dit invullen?
- ontbijt: havermout met melk en banaan
- tussendoortje 1: bakje aardbeien
- middagmaaltijd: 2 boterhammen met hummus en kipfilet en 1 boterham met light confituur
- tussendoortje 2: zelfgemaakte bananenwafel
Stap 3: maak alles, verpak het in zilverpapier of in potjes en steek het in de koelkast zodat je het ‘s ochtends nog maar gewoon hoeft mee te nemen