Er bestaan al heel wat zoetstoffen, zowel natuurlijke (vb. stevia) als kunstmatige (vb. aspartaam, sucralose, tagatose…). Meer hierover lees je in dit artikel. Allemaal dienen ze ter vervanging van suiker. Waarom? Te veel suiker is slecht voor onze gezondheid, slecht voor onze bloedsuikerspiegel, slecht voor ons gewicht, slecht voor onze tanden en noem maar op.
De voordelen van zoetstoffen
Zoetstoffen hebben als positieve eigenschap dat ze geen effect hebben op ons lichaamsgewicht omdat ze geen tot weinig calorieën leveren. Daarnaast beïnvloeden ze onze bloedsuikerspiegel niet, en brengen ze de gezondheid van onze tanden niet in gevaar. Zijn zoetstoffen gezond? Nee, want iets wat gezond is levert per definitie voedingsstoffen en is positief voor onze gezondheid. Zijn ze dan ongezond? Nee, want in normale hoeveelheden zijn ze niet schadelijk. Ze zijn eerder neutraal voor onze gezondheid.
Zùsto
De allernieuwste suikervervanger is Zùsto. Zùsto is eigenlijk een combinatie van een aantal vezels (plantaardig) en sucralose (kunstmatig). Het smaakt even zoet als suiker, waardoor je in een recept de hoeveelheid suiker perfect kan vervangen door exact dezelfde hoeveelheid Zùsto.
In tegenstelling tot andere zoetstoffen, zou je kunnen zeggen dat Zùsto wél goed is voor de gezondheid. De vezels zijn namelijk nuttig voor een goede darmflora.
Ook bevat het 4 keer minder calorieën dan suiker, hetgeen positief is voor het nastreven/behouden van een gezond lichaamsgewicht. Het heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel (ideaal voor diabetespatiënten) én je kan ermee bakken, want het is hittebestendig.
Waar kopen?
Tot voor kort kon je Zùsto niet in de gewone supermarkt vinden, maar sinds een aantal maanden is Colruyt de eerste supermarkt waar je de zoetstof wel kan vinden. Daarnaast kan je het aankopen bij bepaalde vestigingen van Makro, Hanos en Aveve. Ook natuurvoedingswinkels verkopen het, en uiteraard kan je het ook bij ons in de praktijk krijgen.
Voortaan hoef je geen echte suiker meer in huis te hebben: je kan Zùsto gebruiken voor in koffie, yoghurt, cake, wafels, brownies, pudding, worteltjes, witloof en noem maar op.
Probeer het eens 😉