Een mens heeft twee soorten vet: subcutaan vet en visceraal vet. Subcutaan betekent letterlijk ‘onder de huid’. Het is het vet dat je kan vastpakken. Visceraal vet wordt ook wel abdominaal vet genoemd omdat het in je buik zit. Visceraal betekent letterlijk ‘met betrekking tot de ingewanden’. Het is het vet dat de ruimte tussen je ingewanden opvult. Je hebt dat vet absoluut nodig, want het dient als shock absorber. Het beschermt je ingewanden tegen stoten van buitenaf, maar wanneer er een te veel aan visceraal vet is, spreken we van centrale obesitas.
Niet zonder gevaar
In principe houdt subcutaan vet niet zo veel gevaar in. Het is voornamelijk visceraal vet dat schadelijk is voor de gezondheid. Het wordt gelinkt aan diabetes type 2 (omdat het ons minder gevoelig maakt voor insuline), metabool syndroom*, cardiovasculaire aandoeningen en zelfs bepaalde soorten kanker.
* metabool syndroom is een combinatie van abdominale obesitas en 2 van de volgende kenmerken:
– een te hoge bloeddruk
– hypertriglyceridemie: verhoogd gehalte aan vetten in het bloed
– een te lage HDL-cholesterol (= goede cholesterol)
– een gestoorde glucosetolerantie: het lichaam gaat niet efficiënt om met het
verwerken van glucose (suiker) in het bloed
Ik wil een plattere buik
Heel veel mensen hebben complexen over hun buikje. Zowel mannen als vrouwen. Ze willen dan ook graag van dat buikje verlost raken door te gaan sporten en gaan dan bijvoorbeeld specifiek focussen op buikspieroefeningen. Helaas werkt het zo niet. Het trainen van de buikspieren zal ertoe leiden dat je buikspieren groter en sterker worden, maar niet dat het vetlaagje daar wegsmelt.
Hoe zit het dan?
Hetgeen je te veel eet (meer dan je lichaam nodig heeft) wordt omgezet in vet en opgeslagen in de zogenaamde adipocyten (= vetcellen). Je kan je vetcellen vergelijken met allemaal kleine blaasjes die zich vullen met vet.
Eet je meer calorieën dan je lichaam nodig heeft (onder de vorm van vetten, koolhydraten, eiwitten of alcohol), dan zullen er vetcellen aangemaakt worden. Je lichaam kan dus méér vetcellen aanmaken. De plaats waar die vetcellen aangemaakt (en gevuld) worden, hangt af van je genetica en je lichaamsbouw. Dat kan je niet zelf kiezen.
Hetzelfde geldt voor de verbranding van vet. Wanneer je onder je caloriebehoefte gaat eten, zal je lichaam je vetreserves aanspreken om daar energie uit te halen. Spijtig genoeg gaan de vetcellen die je eerder aanmaakte nu niet verdwijnen. De cellen op zich blijven er voor eeuwig zitten, maar ze worden wel ‘leeg gemaakt’. Met andere woorden, de vetten worden uit de cellen gehaald waardoor er een lege cel achterblijft. Op welke plaats er als eerst vet wordt weggehaald, hangt opnieuw af van persoon tot persoon. Ook dit kan je niet kiezen.
Maar wat moet je dan wel doen?
Het is dus niet mogelijk om één lichaamsdeel te kiezen waar het vet moet wegsmelten. Wil je van je buikje af? Dan is de enige oplossing om je voeding aan te passen en om meer aan lichaamsbeweging te doen. De combinatie van beiden is heel belangrijk voor optimale resultaten.
De bedoeling is dat je een negatieve energiebalans creëert. Je moet onder je caloriebehoefte zitten of met andere woorden; je lichaam moet minder calorieën binnen krijgen dan dat het nodig heeft. Hoe doe je dat? Eerst en vooral moet je je eetpatroon aanpassen. Met voeding kan je perfect regelen of je onder of boven je energiebehoefte zit. Weet je niet zo goed hoe je hieraan moet beginnen? Maak dan zeker een afspraak via deze link.
Qua lichaamsbeweging raad ik aan om een combinatie van cardio en krachttraining te doen. Krachttraining is ideaal om op lange termijn slank te worden en blijven. Spiermassa vraagt veel energie om te onderhouden waardoor je stofwisseling versnelt en je dus meer vet zal verbranden in rust.
Met cardiotraining ga tijdens je workout calorieën verbranden en ook tijdens de uren na je workout is je metabolisme verhoogd. Dit heet het afterburn effect. Cardiotraining kan dus bijdragen aan die negatieve energiebalans. HIIT is daarvoor ideaal. Het staat voor High Intensity Interval Training en houdt in dat je maar 15-20 minuutjes moet trainen, maar je moet wel álles geven! Met deze vorm van cardiotraining gaat je afterburn effect het sterkst zijn.
Je kan ook opteren voor Steady state: dat betekent dat je gedurende 45-60 minuten aan hetzelfde middelmatige tempo gaat bewegen, bijvoorbeeld joggen/fietsen/zwemmen.. Dat is zeker heel erg goed voor je cardiovasculaire gezondheid, maar minder effectief op vlak van vetverbranding.
Wil je naast je begeleiding op vlak van voeding ook graag begeleid worden op vlak van sport? Dan kan je altijd bij personal trainer Sven terecht via www.fitphysicz.be.