Detoxen betekent het ontgiften/reinigen van het lichaam. Heel wat celebrities promoten het gebruik van sapjes, thee, en onlangs zelfs klei om het lichaam te detoxen. Bootea, gymtea, fittea, en noem maar op. Allemaal merken van thee die zogenaamd je lichaam helpen reinigen én – big bonus! – helpen met gewichtsverlies. Drink ‘s ochtends een kop en ‘s avonds een kop en bereik spectaculaire resultaten:
Ik denk dat we dit allemaal wel willen geloven, maar dat we ook allemaal heel goed weten dat het niet zo eenvoudig is. Speciale theetjes of sapjes drinken gaat er uiteraard niet voor zorgen dat al je vet als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als het zo eenvoudig zou zijn, dan was iedereen toch slank? Laten we het hebben over de zin of onzin van detoxen.
Waarom detoxen?
Mensen willen vaak een detoxkuur doen omdat ze hun lichaam willen ontdoen van gifstoffen. We worden de dag van vandaag namelijk veel blootgesteld aan toxines: pesticiden en andere chemicaliën, cafeïne, alcohol, medicatie, smog, kunstmatige stoffen die worden toegevoegd aan voeding… Je zou inderdaad kunnen denken dat dit allemaal te veel wordt voor je lichaam en dat gifstoffen zich uiteindelijk zullen opstapelen en nefast zijn voor je gezondheid.
De waarheid is dat jij een eigen detoxmachine in je lijf hebt zitten: je lever. De lever is een heel belangrijk orgaan en staat in voor heel veel processen in je lichaam waaronder detoxen. Hij is 24u per dag bezig met het reinigen van je lichaam en doet dit op 3 manieren:
1 Wateroplosbare stoffen zijn heel gemakkelijk te verwijderen, je plast ze gewoon uit. Ook je nieren helpen dus met de reiniging van je lichaam.
2 Daarnaast heb je ook vetoplosbare componenten. Die gaan binden aan gal (een vloeistof die nodig is voor de vertering van vet) waardoor ze mee verdwijnen met je stoelgang.
3 Een derde manier is dat je lever een proces genaamd ‘biotransformatie’ toepast. Hij gaat de stoffen ‘transformeren’ van vetoplosbaar naar wateroplosbaar waardoor je ze opnieuw gewoon kan uitplassen.
Maar je kan de werking van je lever toch versnellen?
Na deze uitleg volgt vaak het volgende antwoord: “maar kan je je lever niet een handje helpen?”. Nee, dat kan je niet. Als je een gezonde levensstijl hebt, dan kan je lever dat werkje heus wel alleen aan. Tenzij je een leveraandoening hebt. Je lever kan wel overbelast worden, bijvoorbeeld wanneer je heel veel alcohol drinkt. Hij moet dan heel hard werken om alle alcohol uit je lijf te krijgen, maar door dan plots een sap- of theekuurtje in te lassen ga je je lever, helaas, niet sneller doen werken.
Detoxen na vakantie
Sommige mensen gaan op vakantie, laten alle remmen los en voelen zich wanneer ze thuis komen genoodzaakt om een weekje te detoxen. Helaas: the damage is done. Alles wat je in die week hebt binnen gekregen is al lang verwerkt. Schadelijke stoffen en afvalstoffen werden verwijderd via de nieren of via de stoelgang. Het te veel aan calorieën werd opgeslagen als vet. Wat je wél moet doen na zo’n vakantie is gewoon weer je normale patroon opnemen. Eet op normale tijdstippen, neem volwaardige maaltijden en tussendoortjes en pik de draad weer op met sporten.
De gevaren van detoxen
Detoxkuren zijn ook niet altijd onschuldig. Ze zijn vaak heel strikt, bijvoorbeeld een sapkuur waarbij je alleen maar sapjes mag drinken, waardoor je gedurende een tijd helemaal uitgehongerd wordt. Het gevolg daarvan is dat je zo veel frustratie opbouwt dat je tegen het einde van je detox liefst gewoon de hele snoepkast leeg eet.
Soms wordt er gebruik gemaakt van laxativa om het lichaam te reinigen. Dit kan heel ingrijpende gevolgen hebben zoals dehydratatie en op lange termijn zelfs ernstige problemen met je spijsverteringsstelsel.
Je moet ook opletten met detoxkuren die lang duren. Je eetpatroon is dan zo eenzijdig dat je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om naar behoren te functioneren. Je eindigt waarschijnlijk met een aantal tekorten.
En wat met gewichtsverlies?
Na het volgen van een detoxkuur ben je hoogstwaarschijnlijk een aantal kilootjes lichter geworden. Dat is heus niet omdat je gedetoxt hebt, dat is gewoon omdat je gedurende enkele dagen/weken ver onder je caloriebehoefte gegeten hebt. Het gewicht dat je verloren hebt is zeker niet alleen vetmassa, maar ook vocht en spiermassa.
Zo kan je de reiniging van je lichaam wél ondersteunen
Heel eenvoudig: hanteer een gezonde levensstijl. Zorg dat je voldoende voedzaam eet. Kies voor voedingsmiddelen die je lichaam voeden en niet alleen vullen. Beperk de hoeveelheid junkfood, snoep en koek. Zorg daarnaast ook voor voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust. Stop met roken, matig je alcoholgebruik en kortom: draag zorg voor je lichaam.