Ik krijg in mijn praktijk regelmatig de vraag of zoete aardappel gezonder is dan de klassieke aardappel. Zitten er meer vitaminen en mineralen in? Bevat de ene minder koolhydraten dan de andere? Of is er helemaal geen verschil?
Voedingswaarde
Om een antwoord te weten op bovenstaande vragen, moeten we even de voedingswaarde van beiden onder de loep nemen.
Zoete |
Klassieke |
Zoete |
Klassieke |
||
energie (kcal) | 70 | 77 | kalium (mg) | 353 | 430 |
koolhydraten (g) | 14,3 | 16 | calcium (mg) | 46 | 5 |
waarvan zetmeel (g) | 10,1 | 15,4 | magnesium (mg) | 16 | 22 |
waarvan suikers (g) | 4,2 | 0,6 | selenium (µg) | 10 | 0 |
vetten (g) | 0,2 | 0,5 | vit A (µg) | 745 | 0 |
waarvan verzadigd (g) | 0,1 | 0,2 | folaat (µg) | 11 | 22,5 |
eiwitten (g) | 1,3 | 1,9 | niacine (µg) | 0,56 | 1,22 |
vezels (g) | 2,7 | 1,8 | vit C (mg) | 2 | 9 |
Kcal, vetten, eiwitten en koolhydraten
Deze waarden zijn allemaal uitgedrukt per 100 gram rauwe aardappel. Zoals je kan zien bevat de klassieke aardappel 7 calorieën meer dan de zoete. Verwaarloosbaar dus. Als we dan even verder kijken, zien we dat de klassieke aardappel:
– meer koolhydraten bevat
– minder suiker bevat
– iets meer vetten bevat
– iets meer eiwitten bevat
De klassieke aardappel bevat minder vezels dan de zoete aardappel. Je zou kunnen denken dat 1 gram heel erg weinig is, maar je hebt maar 25 tot 30 gram vezels per dag nodig. Gemiddeld eten wij als Belg vaak te weinig vezels.
Vitaminen en mineralen
Op vlak van calcium en vitamine A scoort de zoete aardappel beter dan de gewone aardappel. Calcium hebben we nodig voor een heel aantal functies in ons lichaam, waaronder de stevigheid van ons skelet en ook zenuwgeleiding en spiercontractie. Heel erg goed, maar calcium haal je in veel grotere hoeveelheden uit melk, yoghurt, platte kaas, kaas…
Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die we vooral halen uit dierlijke producten, maar die het lichaam ook zelf kan aanmaken vanuit carotenoïden (uit plantaardige producten) en daartoe behoort bijvoorbeeld bèta-caroteen (anti-oxidant), waar je waarschijnlijk al wel eens van gehoord hebt. Vitamine A speelt een belangrijke rol in ons gezichtsvermogen en onze groei en weerstand. Als je weet dat wij ongeveer 600 µg vitamine A per dag nodig hebben, dan weet je dat een zoete aardappel die behoefte al onmiddellijk kan dekken.
Glycemische index
Een klassieke gekookte aardappel heeft een glycemische index van 78. Dat is hoog, wat betekent dat de koolhydraten uit de aardappel snel zullen worden opgenomen in het bloed.
De glycemische index van een zoete aardappel bedraagt maar 35. Dat is heel laag, wat betekent dat de koolhydraten traag zullen worden opgenomen in het bloed.
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste gezondheidsvoordeel van de zoete aardappel. Dankzij zijn hoge vezelgehalte komen de koolhydraten trager vrij waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Een stabiele bloedsuikerspiegel is op zijn beurt belangrijk voor vetverbranding en voor een langdurig verzadigd gevoel.
De glycemische index is echter geen gegeven dat in de praktijk erg bruikbaar is. Meer hierover kan je lezen in dit blogbericht.
Conclusie
De zoete aardappel hoort zeker thuis in een gezond eetpatroon en je kan er lekkere recepten mee maken. Als je vaak klassieke aardappelen eet, kan het aangenaam zijn om af te wisselen met zoete aardappel. Variatie in een eetpatroon is belangrijk. Is de zoete aardappel dus gezonder dan de klassieke? Neen. Beiden hebben goede eigenschappen. Als je heel graag zoete aardappel eet, dan mag je je klassieke aardappel gerust regelmatig of altijd vervangen door een zoete. Lust je het niet, dan kan je er ook perfect zonder.