Ben jij die boterhammen ‘s ochtends ook beu? Een volkoren boterham met mager beleg is zeker een gezonde keuze en een goede manier om de dag te starten. Maar soms wil je ook wel eens iets anders eten, en er zijn nog een heleboel anderen dingen waarmee je kan ontbijten. Graag wat inspiratie? Lees even verder.
1. Havermout
Met havermout kan je veel kanten uit. De meeste mensen maken er een warme pap mee, maar je kan het ook koud eten, bakken in de oven of in een tas in de microgolf, een smoothie bowl of een shake mee maken en nog veel meer. Lees even verder voor meer inspiratie.
Warme havermoutpap
Neem 40-50 gram havermout en 150-200 ml melk naar keuze. Verwarm dit in een pannetje op het vuur of in een kommetje in de microgolf. Vervolgens kan je wat zoetstof toevoegen en toppings naar keuze:
* plakjes banaan, blauwe bessen, aardbeien, appelblokjes…
* fijngehakte noten
* een eetlepel pitten en zaden, bijvoorbeeld geroosterde pompoenpitten en zonnebloempitten
* een klein blokje pure chocolade (10 gram)
* kaneel of koekkruiden
* een koffielepeltje pindakaas of confituur
Variatie zat!
Overnight oats
Hou je niet zo van een warme pap? Of neem je liever een fris ontbijtje op een warme zomerdag? Dan zijn overnight oats ideaal. Neem dezelfde hoeveelheid havermout en melk zoals hierboven beschreven, doe dit in een kommetje en plaats ‘s avonds, voor je naar bed gaat, afgedekt in de koelkast. ‘s Ochtends moet je er gewoon nog eens door roeren, eventueel zoetstof en toppings toevoegen en klaar!
Havermout smoothie bowl
Een smoothie bowl is eigenlijk gewoon een dikke smoothie die je kan uitlepelen in plaats van te drinken. Deze havermout smoothie bowl met banaan en cacaopoeder is pure verwennerij!
Mix volgende ingrediënten in de blender:
30 gram havermout
100 ml melk naar keuze
1 banaan
1/2 avocado
1 koffielepel pure cacaopoeder
Lust je geen avocado? Geen probleem! Je proeft de avocado namelijk helemaal niet in dit recept. Hij zorgt er voor dat de smoothie bowl lekker smeuïg wordt. Probeer maar!
Havermout ontbijtshake
Heel erg handig op een drukke ochtend: mix 40 gram havermout met 200 ml melk naar keuze en een banaan. Giet in een groot glas voor thuis of in een shakebeker voor op het werk of op de trein.
Ovengebakken havermout
Dit ontbijtje kan je heel gemakkelijk de dag of enkele dagen op voorhand maken en gewoon opwarmen wanneer je het gaat eten. Of sla gezellig aan het bakken op zondagochtend!
Verwarm de oven voor op 170°C en meng volgende ingrediënten:
30 gram havermout
75 ml melk naar keuze
1 geplette banaan
1 eiwit
1/4 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel kaneel
Doe het mengsel in een ingevet ovenschaaltje en bak gedurende 30 minuten.
2. Pannenkoeken
Ook pannenkoeken zijn heel gemakkelijk op voorhand te maken. Je kan ze gerust een paar dagen in de frigo bewaren, en je kan ze ook invriezen. Klik hier voor het recept van deze havermoutpannenkoekjes.
3. Wraps of pitabroodjes
Wraps en pitabroodjes zijn goede broodvervangers. Wraps vind je tegenwoordig in meerdere winkels in volkoren versie. Pitabroodjes jammer genoeg nog niet, maar als je het af en toe eens wilt ter afwisseling kan dat geen kwaad.
Beleg ze bijvoorbeeld met:
– ricotta, gerookte zalm en sla
– zelfgemaakte eiersalade: 1 hardgekookt eitje pletten met 1 eetlepel light mayonaise en 2 eetlepels magere platte kaas, kruiden met peper, zout en eventueel bieslook of bladpeterselie
– zelfgemaakte tonijnsalade: 50-70 gram tonijn pletten met 1 eetlepel light mayonaise en 2 eetlepels magere platte kaas, kruiden met peper, zout en eventueel bieslook of bladpeterselie
– kruidenkaas, kippenwit en sla
4. Yoghurt of platte kaas met muesli en fruit
Snel klaar te maken en er bestaan handige potjes voor on the go. Deze is van het merk Sistema:
5. Omelet met groenten
Klop 2 eieren los met een scheutje melk. Giet in een ingevette koekenpan en voeg, wanneer het ei nog nat is, groenten naar keuze toe (paprikablokjes, kerstomaatjes, spinazie, champignons, courgetteblokjes, een kant -en klare groentenmengeling…).
Dit kan je, indien gewenst, combineren met wat volkoren cracotten of crackers.