Het is eindelijk maart, de koudste weken/maanden zijn (hopelijk) achter de rug. We zijn klaar voor de lente! Een lekker warm soepje bij de boterham is in de winter heerlijk, maar als het wat warmer wordt kan je dat warme soepje inruilen voor een salade. Weet je niet goed wat je er allemaal in kan doen, of kies je vaak hetzelfde? Lees dan even verder voor wat inspiratie!
Stap 1 -> De basis
Neem als basis voor je salade bijvoorbeeld:
– snijbiet
– (baby)spinazie
– eikenbladsla
– rode kool
– rucola
Stap 2 -> Vul aan met wat extra groenten
Bijvoorbeeld: broccoli, paprika, groene boontjes, ui, rode biet…
Stap 3 -> Voeg wat trage koolhydraten toe
Dit kan een volkoren boterham of cracker zijn, maar kies ook eens voor boekweit, bruine rijst, linzen, kikkererwten of bonen (vb. kidneybonen)
Stap 4 -> Een bron van eiwitten
Eiwitten zorgen ervoor dat we lang een verzadigd gevoel hebben. Belangrijk dus om bij iedere hoofdmaaltijd te zorgen voor een bron van eiwitten.
Neem hiervoor een hard gekookt ei, kippenblokjes, hamblokjes, garnalen, gerookte zalm, makreelfilet… Of ga voor een vegetarisch alternatief, bijvoorbeeld blokjes tofu.
Stap 5 -> Dressings of toppings
Lekker over een salade is een dressing of vinaigrette, maar ook wat pompoenpitten of fijngehakte noten. Let wel op met de hoeveelheid die je hiervan gebruikt. Noten, pitten en zaden zijn super gezond, maar ze zijn ook calorierijk. Ga voor één à twee eetlepels.
Stap 6 -> En ook nog lekker…
Wat jonge scheuten, plakjes augurk, olijven of zongedroogde tomaatjes om het helemaal af te maken.