Momenteel ontvangen wij in de praktijk geen nieuwe cliënten, zet jezelf op de wachtlijst. Dan nemen wij contact op van zodra er plaats beschikbaar is in de agenda.
Wil je graag meteen aan de slag? Dan kan je ook terecht in ons online traject Master Your Lifestyle.

Blog

Tips voor een slanke barbecue

De zomer staat voor vele mensen in het teken van barbecueën. Warme zomeravonden vragen om gezellige terrasmomenten met familieleden, eten en drinken. Heerlijk. Een barbecue hoeft echter je doelen niet in de weg staan. Je kan keer op keer mee genieten zonder daarvan nadelen te ondervinden. Lees even verder voor een aantal tips.

  1. Groenten

Schep je bord eerst vol met groenten. Groenten leveren heel weinig kcal en veel vitaminen, mineralen en vezels. Zo raakt je maag eerst al wat gevuld en is er minder plaats voor vlees en sausjes. Kies bij voorkeur voor verschillende groenten: sla, tomaat, komkommer, radijs, gegrilde groenten zoals courgette of aubergine. Vul daarna de rest van je bord met vlees, saus…

  1. Vertrek niet met een lege maag

Veel mensen gaan overdag calorieën besparen omdat ze weten dat ze ‘s avonds veel gaan eten bij het barbecuen. Dit doe je best niet. Je zorgt er op die manier voor dat je reuzehonger hebt en dan ga je waarschijnlijk tijdens de barbecue  veel meer eten dan normaal. Je hebt namelijk veel minder zelfcontrole als je honger hebt. Eet dus overdag normaal (zoals altijd) en neem voor je vertrekt een kleine, vullende snack zoals een potje yoghurt of platte kaas en/of een stuk fruit.

  1. Vlees en vis

Als je zelf beslist wat er op de barbecue komt, kies dan niet voor 101 verschillende vleessoorten. Variatie doet namelijk eten omdat je van alles een beetje wil proeven. Kies voor jezelf één of twee soorten vlees, of wissel al eens af met een stukje vis, bijvoorbeeld een lekkere scampibrochette.

Kies zo veel mogelijk voor magere vleessoorten: kip, kalkoen, mager rundsvlees, vis…. en zo weinig mogelijk voor spek en worstjes. Kies eventueel één mager stuk vlees en één wat vetter stuk vlees.

  1. Let op met salades

Kant- en klare salades bevatten vaak heel wat mayonaise en dus ook heel veel calorieën. Probeer dus eens zelf een salade te maken met een magere dressing. Meng bijvoorbeeld wat natuuryoghurt of platte kaas met peper, zout, fijngehakte peterselie en bieslook. Je kan ook light mayonaise gebruiken of een combinatie van light mayonaise en yoghurt. Ook ketchup en mosterd zijn betere keuzes dan de gangbare sauzen (mayo, tartaar…).

  1. Maak keuzes

Een barbecue start vaak met wat hapjes, een aperitiefje, dan het ‘hoofdgerecht’ gevolgd door een dessertjes. Probeer hierin een keuze te maken: ofwel geniet je van wat hapjes en het hoofdgerecht, maar laat je het dessert links liggen. Ofwel het hoofdgerecht en een dessertje, maar geen hapjes.

Je kan als dessert ook kiezen voor veel vers fruit in de plaats van een ijscoupe. Of je neemt één bolletje ijs en vult aan met fruit.

  1. Drink veel water

Bij een barbecue hoort heel vaak alcohol en als je een hele avond aan het tafelen bent, kan dat wel eens te veel alcohol worden. Alcoholische drankjes leveren calorieën en het aantal loopt al snel op. Beperk je daarom tot één of twee glaasjes wijn of champagne of cava, of een pintje, en drink de rest van de avond gewoon water, indien je dit wenst afgewisseld met wat light frisdrank.

  1. Aardappelen, pasta, brood…

Je kent dat wel, iedereen mag iets meebrengen naar de barbecue en uiteindelijk is er keuze tussen aardappelsalade, aardappel in de schil, koude pasta salade, taboule, vers stokbrood etc… Maak ook hier bij voorkeur een keuze: kies één of twee dingen die je graag eet en laat de rest links liggen.

Probeer ook te kiezen voor het minst vettige: een aardappel in de schil is een uitstekende keuze, maar ook koude pastasalade en taboule kunnen als er veel groenten en geen/weinig saus in verwerkt zit.

  1. Het aperitief

Worden er hapjes geserveerd terwijl het vlees op de barbecue ligt? Je kan, zoals eerder vermeld, vermijden dat je te veel hapjes eet door vooraf je maag te vullen met iets caloriearm en gezond. Wil je toch een hapje meepikken, kies dan eerder voor dingen zoals olijven of groentenknabbels met een dipsausje, een soepje… en laat gefrituurde snacks en chips zo veel mogelijk aan de kant.

En vergeet ook zeker niet te genieten ;-)!

Delen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten