Veel mensen denken dat ze wanneer ze lightproducten eten minder snel ‘dik’ zullen worden en dat ze er dus ook méér van mogen eten dan van het oorspronkelijke product. ‘Light’ roept een soort van veilig gevoel op. De voordelen worden echter vaak overschat.
Wat is light eigenlijk?
Light betekent dat er ten opzichte van het oorspronkelijke product ten minste 30% minder calorieën OF 30% minder vet (bijvoorbeeld magere melkproducten) OF 30% minder suiker (bijvoorbeeld light frisdrank) in zit.
Light betekent dus niet automatisch ‘weinig calorieën’.
Een voorbeeld: de mayonaise van Devos Lemmens
In dit product betekent ‘light’ dat er ten minste 30% minder vet in zit. Dat klopt: de gewone mayonaise bevat 81 gram vet per 100 gram, de lightversie slechts 31,9. Als je de rest van de voedingswaarden bekijkt, merk je echter op dat er in de light mayonaise meer koolhydraten zitten dan in de gewone mayonaise. Meestal is er aan de term ‘light’ dus wel een kleine sidenote verbonden… als er iets uit het product weggehaald wordt, stoppen ze er iets anders bij. De smaak mag tenslotte niet onderdoen. Toch is dit een voorbeeld van een lightproduct dat best wel de moeite waard is: door de lightversie te eten bespaar je de helft van de calorieën.
Dit zijn de voedingswaarden van Lays chips. In de lightversie zit er 30% minder vet. Je zou dus denken dat je een hoop calorieën bespaart, maar dat is hier niet het geval. Er werden namelijk meer koolhydraten toegevoegd aan de lightversie waardoor je met een portie van 30 gram slechts 15 calorieën bespaart. VIJFTIEN! Dan kan je al evengoed gewone chips eten en jezelf niet voor de gek houden. Altijd etiketten lezen dus!
Word ik slanker van lightproducten?
Mensen die willen vermageren moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat ze minder calorieën binnen krijgen dat dat ze nodig hebben. Sommige lightproducten kunnen hiertoe dus zeker bijdragen. Neem nu het voorbeeld van de mayonaise: je bespaart algauw een heleboel calorieën door over te schakelen van gewone mayo naar light mayo. Bij frisdranken net hetzelfde: 1 glas (150ml) Coca Cola bevat 63 kcal. Schakel je nu over naar Coca Cola Zero dan heb je 0 kcal binnen. Dat zijn uiteindelijk de calorieën die er aan het einde van de dag zullen toe doen.
Melkproducten kunnen ook een groot verschil maken: schakel je over naar magere yoghurt, magere melk, magere platte kaas, magere kaas… Dan bespaar je uiteindelijk heel wat calorieën. Op 1 voorwaarde: dat je niet méér gaat eten ‘omdat het toch light is’.
Lightproducten kunnen je dus zeker helpen wanneer je een kilootje wil kwijtspelen, maar dan moet je wel bewuste keuzes maken (eet geen hele zak light chips omdat het toch light is) en de juiste porties aanhouden.
Is light niet ongezond?
Lightproducten worden heel streng gecontroleerd. Ter vervanging van suiker worden meestal kunstmatige zoetstoffen toegevoegd. Aspartaam is er eentje die lang (en nog steeds) onder vuur gestaan heeft. Er werd daarom een ADI (= Aanvaardbare Dagelijkse Inname) opgesteld. Zolang we onder deze waarde blijven, zijn kunstmatige zoetstoffen 100% veilig. Met een normaal, uitgebalanceerd eetpatroon zal je dus nooit die ADI overschrijden.
Je kan meer lezen over zoetstoffen in een eerder blogbericht of op www.zoetstoffen.eu