De aanbeveling is om niet meer dan 3 eieren per week te eten. De focus ligt daarbij voornamelijk op de eidooier, omdat dat het gedeelte van het ei is waar vetten en dus ook cholesterol zit. Het wit van een ei mag je in principe ‘onbeperkt’ eten. Daarbij moet je niet alleen rekening houden met het aantal eieren dat je effectief in de vorm van een ei eet, maar ook producten waarin eieren verwerkt zitten (vb. koekjes en gebak). Dit advies geldt al een hele tijd, maar wordt het niet eens tijd om te herevalueren? Kan een eidooier echt zo schadelijk zijn voor de gezondheid als we al jarenlang denken?
Wat is cholesterol eigenlijk?
Cholesterol is een vorm van vet. Er zijn twee soorten cholesterol: voedingscholesterol en lichaamscholesterol. Zoals het woord het zegt, komt voedingscholesterol voor in voeding. De voornaamste bronnen zijn vlees, vis, orgaanvlees, schaal- en schelpdieren en de dooier van een ei. Naast de cholesterol die we uit voeding halen, maakt ons lichaam ook gewoon zelf cholesterol aan (dit gebeurt door de lever). Waarom doet ons lichaam dit? Simpelweg omdat cholesterol noodzakelijk is om te blijven functioneren. We hebben het nodig voor de aanmaak van hormonen en vitamine D én iedere cel in ons lichaam wordt beschermd door een laagje cholesterol. We kunnen er dus absoluut niet zonder.
Wat zijn de effecten op onze gezondheid ?
Een te veel aan cholesterol in ons lichaam kan leiden tot hart- en vaatziekten. Vermits hart- en vaatziekten behoren tot de meest voorkomende ziekten wereldwijd, wil de Hoge Gezondheidsraad dat we zo weinig mogelijk cholesterol uit voeding halen (want ons lichaam maakt zelf al cholesterol aan). Wat blijkt nu? De voorbije jaren hebben ze het effect van cholesterol nader onderzocht en daaruit blijkt dat een te veel aan verzadigde vetten en transvetten in combinatie met een tekort aan voedingsvezels een veel grotere impact heeft, en dat de rol van cholesterol eigenlijk relatief klein is.
De waarheid over eieren
De reden waarom je je ei-consumptie dus moet beperken, is omdat de cholesterol die zich in de eidooier bevindt jouw lichaamscholesterol kan doen stijgen, wat op zijn beurt kan leiden tot hart- en vaatziekten. Maar is dat ook echt zo? Uit nieuwe onderzoeken blijkt namelijk dat eieren je slechte cholesterol lichtjes kunnen verhogen, maar tegelijk ook je goede cholesterol. Dat betekent dat de verhouding tussen je goede en je slechte cholesterol hetzelfde blijft, en het wil lukken dat dàt net het belangrijkste is. Zolang de verhouding goed zit, ben je goed bezig.
Eieren zijn eigenlijk ook echte superfoods: ze leveren maar liefst 9 essentiële voedingsstoffen. Dat zijn voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan aanmaken, je moet ze uit voeding halen. Het gaat hier om eiwitten, een aantal mineralen (ijzer, zink, selenium, fosfor) en een aantal vitaminen (A, D, B2 en B12). Conclusie? Eieren zijn super voedzaam en dankzij het hoge eiwitgehalte zal je langer verzadigd zijn.
Ik wil wel nog even benadrukken dat dit van toepassing is op gezonde mensen met een gezonde cholesterol. Veel mensen hebben een te hoge cholesterol voornamelijk door genetica. In dat geval respecteer je best wel de aanbeveling en vraag je best extra informatie aan de huisarts over eventuele medicatie.